Pretraži ovaj blog

utorak, 15. prosinca 2009.

Novi lijek reducira smrtnost od karcinoma dojke za 17 posto

Novi lijek koji reducira proizvodnju estrogena i time smanjuje smrtnost od karcinoma dojke zove se exemestan. Sve do danas onkolozi su kao post operativnu terapiju prepisivali samo tamoxifen, lijek koji je djelotvorno utjecao na smanjenje rizika od ponovne pojave karcinoma i to za 33 posto.

Sada je, prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji na 4.742 žena u menopauzi, mortalitet smanjen za 17 posto ako se nakon tri godine davanja tamoxifena, terapija nastavi berem još godinu dana i to exemostanom. U istraživanju usmjerenom na borbu protiv karcinoma uz Cancer Research UK sudjelovala je i farmaceutska kuća Pfizer. Profesor Charles Coombes, direktor laboratorija, rekao je da je jako zadovoljan rezultatima:

- Po prvi se put jedan hormonalni tretman pokazao sposobnim smanjiti stopu smrtnosti. A promjena lijeka, čini se, utječe i na to da se izbjegnu kolateralni efekti prouzročeni duljim uzimanjem tamoxifena. Prema proračunima Cancer Research UK jedna terapija dvama lijekovima, tamoxifenom i exemestanom, može spasiti živote, i to samo u Velikoj Britaniji, barem 1.300 žena na godinu.

Nema komentara:

Objavi komentar