Ukoliko vam je bio potreban razlog da malo češće nazdravite časom šampanjca sada ga i imate. Britanski naučnici su otkrili da su pjenušava pića dobra za srce i mozak isto koliko i crno vino.
Istraživači su utvrdili da šampanjac obiluje polifenolima, biljnim hemikalijama koje šire krvne žile, te se samim time smanjuju pritisak na srce i mozak.
Također, istraživači vjeruju da zdravstvene koristi šampanjca nisu ograničene samo na skupe primjerke već i na jeftinije alternative poput pjenušavog vina i prošeka.
Istraživanje koje su načinili naučnici sa Univerziteta 'Reading' koristilo se ranijim istraživanjima koja su dokazala da su dvije čaše crnog vina i više nego korisne za srce i krvotok.
Vjeruje se da polifenoli podižu razinu dušičnog oksida u krivi pri čemu se šire krvne žile, a ova se hemikalija u velikim količinam analazi u crnom vinu, dok u bijelom vinu uopće nema polifenola.
Šampanjac se, inače, uglavnom pravi od mješavine crvenog i bijelog grožđa.
Istraživači su utvrdili da šampanjac obiluje polifenolima, biljnim hemikalijama koje šire krvne žile, te se samim time smanjuju pritisak na srce i mozak.
Također, istraživači vjeruju da zdravstvene koristi šampanjca nisu ograničene samo na skupe primjerke već i na jeftinije alternative poput pjenušavog vina i prošeka.
Istraživanje koje su načinili naučnici sa Univerziteta 'Reading' koristilo se ranijim istraživanjima koja su dokazala da su dvije čaše crnog vina i više nego korisne za srce i krvotok.
Vjeruje se da polifenoli podižu razinu dušičnog oksida u krivi pri čemu se šire krvne žile, a ova se hemikalija u velikim količinam analazi u crnom vinu, dok u bijelom vinu uopće nema polifenola.
Šampanjac se, inače, uglavnom pravi od mješavine crvenog i bijelog grožđa.
Nema komentara:
Objavi komentar