Pretraži ovaj blog

utorak, 15. prosinca 2009.

Trudnoća mozgu čini dobro

Trudnoća mozak čini živahnijim i štiti ga od bolesti poput Alzheimerove. To je zaključak Craiga Kinsleya, profesora na University of Richmnod, koji je proveo istraživanje na miševima proučavajući ženke s više potomaka koje su pokazivale bolje pamćenje u odnosu na ženke koje nisu imale mladunaca.
- Ti bi se zaključci mogli primijeniti i na ljude - izjavio je američki istraživač na godišnjem mitingu Američkog društva neuroznanstvenika održanom na Floridi.

Kinsley je usporedio tri grupe mišica (prvu koja nije imala mladunčad, drugu koja je imala jedno leglo, i treću koja je imala dva legla) te je na kušnju stavio pamćenje mišica iz svake grupe promatrajući njihovu sposobnost, u ponovljenim testovima, da kroz labirint pronađu hranu. Ženke koje su imale dva legla bolje su uspijevale memorizirati labirint od ženki iz ostale dvije grupe. Rezultati iz grupe koja nije imala potomaka bili su mnogo lošiji od rezultata koje su postigle ženke sa samo jednim leglom. Istovremeno su obavljana praćenja moždanih funkcija svih životinja, posebno hipokampus, zona u kojoj su smještene kognitivne funkcije i sposobnost pamćenja. Kod mišica s više legla utvrđena je niska razina proteina nazvanog amiloidni prekursor, koji je poznat po svojoj vezi s Alzheimerovom bolesti kod ljudi.
- Treba obaviti još i druge, dodatne testove - izjavio je Kinsley - kao bi se potvrdili ovi rezultati te se njihova valjanost utvrdila i na ljudima.

Nema komentara:

Objavi komentar