Zaslađivač fruktoza, odnosno voćni šećer, koji se nalazi u obrađenoj hrani i bezalkoholnim pićima može povećati rizik od dijabetesa kod djece, te povećati mogućnost da dijete oboli od pretilosti, pokazala su nedavno provedena istraživanja.
U istraživanju koje su sproveli nauučnici sa Univerziteta u Kaliforniji učestvovalo je 16 volontera koji su bili podvrgnuti dijeti koja je uključivala visoku razinu fruktoze.
Nakon deset sedimica kod ispitanika se razvio veliki broj masnih stanica oko srca, jetre i drugih važnih organa što je pokazalo da fruktoza zaista ima udjela kada je u pitanju obolijevanje od dijabetesa ili srčanih bolesti.
U drugoj grupi učestvovali su ispitanici kojima su također bili podvrgnutki kontrolnoj dijeti, ali ta dijeta nije uključivala fruktozu. Kod njih nije zabilježena pojava masnih stanica.
Djeca, naravno, spadaju u rizičnu grupu s obzirom da su oni najveći konzumenti proizvoda koji sadrže visoke razine ovog sladila.
"Ovo je prvi dokaz da fruktoza povećava rizik od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti“ kazao je Kimber Stanhope molekularni biolog koji je vodio ovo istraživanje.
U istraživanju koje su sproveli nauučnici sa Univerziteta u Kaliforniji učestvovalo je 16 volontera koji su bili podvrgnuti dijeti koja je uključivala visoku razinu fruktoze.
Nakon deset sedimica kod ispitanika se razvio veliki broj masnih stanica oko srca, jetre i drugih važnih organa što je pokazalo da fruktoza zaista ima udjela kada je u pitanju obolijevanje od dijabetesa ili srčanih bolesti.
U drugoj grupi učestvovali su ispitanici kojima su također bili podvrgnutki kontrolnoj dijeti, ali ta dijeta nije uključivala fruktozu. Kod njih nije zabilježena pojava masnih stanica.
Djeca, naravno, spadaju u rizičnu grupu s obzirom da su oni najveći konzumenti proizvoda koji sadrže visoke razine ovog sladila.
"Ovo je prvi dokaz da fruktoza povećava rizik od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti“ kazao je Kimber Stanhope molekularni biolog koji je vodio ovo istraživanje.
Nema komentara:
Objavi komentar