Pretraži ovaj blog

utorak, 15. prosinca 2009.

Mame koje uspavljuju djecu na desnoj ruci pod većim su stresom

Uspavljuje li i ljulja dijete na desnoj ruci majka ima veći rizik od stresa i depresije, tvrdi jedno medicinsko istraživanje objavljeno u Journal of Child Psychology and Psychiatry. Do otkrića je došla profesorica na Sveučilištu Durham, Nadja Reissland, analizirajući ponašanje 79 novih majki.

Žena podložnijih post-porođajnom stresu i s više poteškoća u podizanju djeteta bilo je 44, a isti ih je broj svoju djecu uljuljkivao držeći ih na desnoj strani desnom rukom. Isto je to činilo samo 14 posto "zdravih" majki. "Svi smo gledali fotografije princeze Diane i znamo da je i ona svoju djecu držala u desnoj ruci, no to je samo tendencija koja ne mora značiti da je žena koja dijete drži na desnoj strani automatski pod stresom", objasnila je britanska znanstvenica.

Profesorica Reissland nada se da će njena studija poslužiti za lakšu identifikaciju žena s "krhkim mentalnim stanjima". Prethodna su istraživanja pokazala da većina žena, pa i muškaraca, djecu drže i ljuljaju na lijevoj strani te da je to ujedno i prirodnije, no zašto se to doista događa ostaje i dalje nepoznanicom. Prema jednoj teoriji taj se položaj preferira jer je izvor podrške i utjehe: glava je djeteta u tom položaju mnogo bliže srcu odrasle osobe koja ga drži. Prema drugima je lijeva ruka privilegirana jer njome upravlja desna polutka mozga, ona koja je odgovorna i za emocije i intuiciju.

Nema komentara:

Objavi komentar