Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 28. prosinca 2009.

Probavne tegobe na udaru moderne fitoterapije

Stresan i često užurban način života, prehrana siromašna vlaknima, nedostatan unos tekućine i nedovoljna tjelovježba glavni su uzroci neredovite probave, čemu mogu pridonijeti i emocionalne i psihološke tegobe. Ritam pražnjenja crijeva ovisi o životnoj dobi - što je osoba starija, pražnjenje crijeva je rjeđe. Promjene u pražnjenju često su posljedica poremećene probave, što dovodi do opstipacije (zatvor) ili konstipacije (rijetko i otežano pražnjenje). Ovisno o prehrani, starosnoj dobi, tjelovježbi, redovito pražnjenje može se kretati od tri na dan do jednog svaka tri dana. Normalna stolica ne bi smjela biti ni previše tvrda ni previše meka, a pražnjenje bi trebalo biti spontano, bez prevelikog napora. Rezultati istraživanja upućuju na činjenicu da je zatvor obično češći kod žena, osobito tijekom trudnoće.

Kada govorimo o tome kako pomoći, možemo, među ostalim, reći nešto i o prirodnim laksativima. Nekoliko ih je skupina i različitog su mehanizma djelovanja:

  • Laksativi na bazi antrakinonskih glikozida - Sadržani su u seni, krkavini, aloji i rabarbari. Metaboliziraju se u debelom crijevu, gdje djeluju na glatke mišiće stimulirajući pokretljivost crijeva uz olakšano pražnjenje nakon osam do 12 sati.
  • Laksativi koji pomažu pražnjenje crijeva stimulirajući većinom glatke mišiće tankog crijeva i dio debelog crijeva - Najbolji primjer je ricinusovo ulje.
  • Mehanički laksativi - Potiču pražnjenje crijeva povećavajući volumen mase fecesa (Agar-agar, Psillio, sjeme lana, caragenin).
  • Osmotski prebiotici (oligosaharidi) - Navlače i zadržavaju vodu u lumenu crijeva (sok od jasena - mana, laktuloza, šljive, tamarinda...).
  • Biljna ulja (lubrifikanti) - Olakšavaju prolaz fecesa kroz crijevo (maslinovo ulje, laneno ulje, ulje slatkog badema, ulje pšeničnih klica).

Djelovanje na brzinu ne uklanja i uzrok

Čovjek modernog doba uvijek želi brzo i učinkovito rješenje svog problema pa zato vrlo često poseže za sintetskim laksativima ili onima na bazi antrakinonih glikozida. Oba su rješenja drastična i ne djeluju na uzrok koji je doveo do zatvora.

Iako je uporaba laksativa na bazi antrakinonih glikozida ponekad neizbježna, i tada postoje manje drastična rješenja. Treba voditi računa o tome da odabrani proizvod sadrži nekoliko vrsta ljekovitog bilja antrakinonog djelovanja (sena, krkavina, rabarbara, crni sljez, aloja...) jer su tada koncentracije svakoga pojedinog sastojka manje (osobito sene). To osigurava učinkovitost proizvoda, bez nuspojava kao što su agresivno djelovanje, bolno pražnjenje crijeva, vjetrovi, nadimanje, povećana pokretljivost crijeva, tj. proljev... Uz bilo koji proizvod na bazi antrakinona svakako preporučujemo uzeti kvalitetan probiotički proizvod (probiotičke bakterije) jer ćemo tako kvalitetno pristupiti i rješavanju uzroka nastajanja zatvora. Ipak, treba voditi računa o tome da uporaba antrakinonih laksativa bude povremena i što kraća.

Proizvod na bazi antrakinona nikako se ne preporučuje djeci i trudnicama. Djeci, trudnicama i svima koji žele postupno, ali trajno riješiti problem zatvora preporučujemo sirup na bazi osmotskih prebiotika (laktuloza, manitol) uz dodatak soka šljive i tamarinda. Osmotski prebiotici topiva su vlakna koja zadržavaju vodu u lumenu crijeva, omekšavaju feces i olakšavaju pražnjenje crijeva. Uz dodatak koncentriranog soka šljive i tamarinda, osmotski prebiotici predstavljaju blagi laksativ koji sadrži prirodne tvari koje nisu štetne i ne stvaraju ovisnost, a ujedno trajno rješavaju problem zatvora.

Važno je istaknuti da je za zdravu i redovitu probavu od neprocjenjive važnost i zdrava crijevna mikroflora. Odabir kvalitetna probiotičkog proizvoda koji će selektivno stimulirati razvoj zdrave crijevne mikroflore pomoć je ne samo u regulaciji probave nego i za opće zdravlje i vitalnost.

Nema komentara:

Objavi komentar