Pretraži ovaj blog

utorak, 22. prosinca 2009.

Ekstrakti kanabisa ublažavaju simptome multiple skleroze

Američki naučnici su potvrdili da ekstrakti indijske konoplje efikasno djeluju na simptome multiple skleroze, prvenstveno na smanjivanje spazma mišića kod oboljelih, objavljeno je u naučnom časopisu BMC Neurology.

Ruski internet portal "Mednovosti" prenosi da su naučnici Fonda za globalnu neurološku inicijativu iz Los Angelesa, primjenjujući statističku metodu metaanalize, odnosno kombinovanja rezultata različitih studija, utvrdili da pet od šest istraživanja precizno ukazuje na smanjenje spazma i povećanje pokretljivosti oboljelih od multiple skleroze poslije uzimanja ekstrakta ove biljke.

Aktivne materije ekstrakta indijske konoplje (Cannabis sativa) su kanabinoidan delta-0-tetrahidrokanabinol (TNS, TGK) i kanabidiol (SBD, KBD).

Jedan od autora istraživanja Sahin Lakhan u svom komentaru rezultata je kazao da "kanabinoidi imaju široki terapeutski potencijal za multiple sklerozu i zaslužuju veliku pažnju". On je podsjetio da je spazam mišića jedan od najčešćih simptoma multiple skleroze i da su postojeće metode za njegovo smanjenje teško dostupne, izazivaju ozbiljne nuspojave ili imaju slab efekt.

Nema komentara:

Objavi komentar