Česta konzumacija marihuane povezana je s povišenom razinom proteina u krvi koji može povećati izglede za srčani i moždani udar.
Američki znanstvenici s National Institutes of Health za potrebe studije analizirali su krv 18 osoba koje često konzumiraju marihuanu i 24 osobe koje je uopće ne konzumiraju. Pokazalo se da konzumenti marihuane imaju prosječno 30 posto višu razinu apolipoproteina C-III, proteina uključenog u metabolizam triglicerida (tipa masti koje su prisutne u krvotoku).
Povišena razina proteina dovodi do povišenja koncentracije triglicerida te pridonosi povećanju rizika za aterosklerozu, a posljedično i za moždani i srčani udar, objavio je stručni časopis Molecular Psychiatry. Istraživači napominju kako aktivni sastojak marihuane po imenu THC uzrokuje pretjeranu stimulaciju receptora za marihuanu u jetri, dovodeći tako do pretjerane proizvodnje apolipoproteina C-III.
Nema komentara:
Objavi komentar