Pretraži ovaj blog

utorak, 1. prosinca 2009.

Masti i fruktoza brzo oštećuju jetru

Nova studija pokazuje da prehrana koj­a obiluje mastima i fruktozom podrijetlom iz škrobnog sirupa može uzrokovati ozbilj­na oštećenja jetre u osoba koje žive sjedilačkim načinom života.

Znanstvenicu su miševima davali prehranu sa 40 posto masti i visokim udjelom fruktoze iz škrobnog sirupa tijekom 16 tjedana. Miševi su smjeli pojesti koliko god hrane su htjeli, ali nisu smjeli vježbati. Već nakon četiri tjedna povećala se razina jetrenih enzima i pojavila netolerancija na glukozu, što je početak dijabetesa tipa 2. Količina fruktoze u istraživanju jednaka je unosu 8 limenki gaziranog soka dnevno, dok je udio masti sličan onome koji se nalazi u tipičnom obroku iz McDonald’sa.

Nema komentara:

Objavi komentar