Pretraži ovaj blog

utorak, 1. prosinca 2009.

Omega-3 masne kiseline štite od dijabetesa tipa 1

Prehrana koja obiluje ribom i drugim izvorima omega-3 masnih kiselina smanjuje izglede za razvoj dijabetesa tipa 1, utvrdili su američki znanstvenici.

U studiji provedenoj na Sveučilištu Colorado sudjelovalo je 1770 djece koja zbog slučajeva dijabetesa tipa 1 u obitelji i sama imaju povećan rizik za ovu bolest. Rezultati koje je objavio Journal of the American Medical Association sugeriraju da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može za 55 posto smanjiti izglede da će se kod djece pojaviti stanice imunološkog sustava koje napadaju stanice gušterače zadužene za proizvodnju inzulina. Ova antitijela smatraju se snažnim znakom za razvoj dijabetesa tipa 1. Znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju tako što omega-3 masne kiseline utječu na funkciju enzima uključenih u razvoj upale, potencijalnog „okidača” za pojavu dijabetesa tipa 1.

Nema komentara:

Objavi komentar