Pretraži ovaj blog

srijeda, 2. prosinca 2009.

Otkrivanje raka iz oralnog ispljuvka

Za otkrivanje nekih vrsta raka dovoljan je i vrlo jednostavan test. Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins utvrdili su da uzorak ispljuvka vode iz usta sadrži naznake raka glave i vrata pozitivne na humani papiloma virus (HPV).

Od 135 pacijenata s rakom glave i vrata uzeti su oralni ispljuvci, iz kojih je otkriveno da 44 pacijenta imaju tumor pozitivan na HPV16. Tkiva i uzorci ispljuvka genetski su analizirani radi određivanja varijante HPV- a kod svakog od njih. Pacijenti s tumorom pozitivnim na HPV16 imali su mnogo veću vjerojatnost infekcije usta s istom varijantom HPV-a - gotovo desetorostruki porast prije terapije te 14 puta veći porast nakon terapije.

"Potrebno je jedno vrijeme pratiti infekciju HPV-om i otkriti pacijente koji imaju veći rizik od razvoja HPV pozitivnog karcinoma, a za one koji su ga imali, rizik od povrata bolesti i prijenosa zaraze", izjavila je koautorica istraživanja Maura Gillison sa Sveučilišta Johns Hopkins. "Ovo je prvo istraživanje u kojemu smo bili u stanju dulje vrijeme pratiti bolest i s njom povezanu oralnu infekciju." Iduća istraživanja iskoristit će ove nalaze radi daljnjeg proučavanja veze između HPV-a i nastanka karcinoma glave i vrata, te bioloških čimbenika koji su uključeni u to.

1 komentar: