Pretraži ovaj blog

petak, 4. prosinca 2009.

Vitamini

Vitamini

Prilagođeno prema: Selbstmedikation, Deutcher Apotheker Verlag, Stuttgart 2001.

Prikriveni manjak vitamina

Unatoč uglavnom dobrim prehrambenim mogućnostima, do prikrivena manjka vitamina u organizmu prije svega može doći u slučaju vitamina B i C koji su topivi u vodi. Uzroci mogu biti neodgovarajuća prehrana, probavne smetnje, povećane potrebe zbog preopterećenosti organizma (bolest, trudnoća, dojenje, profesionalni sport i kontakt s ovisničkim otrovima kao što su alkohol i nikotin).
Prikriveni manjak vitamina (hipovitaminoza) dovodi do nespecifičnih ili odgođenih zdravstvenih teškoća, a kod potpunog manjka (avitaminoze) vidljivi su akutni specifični simptomi. Takvo stanje:

  • sprječava se preventivnim uzimanjem vitamina
  • poboljšava se dodatnim korištenjem multivitaminskih preparata
  • može biti uzrokovano smanjenim uzimanjem ili povećanim potrebama.

Multivitaminski proizvodi

Preporučuju se za nadoknadu povećanih potreba za vitaminima i nadoknadu zbog manjkave prehrane. Kod osoba s pomanjkanjem apetita i rekonvalescenata pogodno je korištenje vitaminskih sirupa. U pojedinim slučajevima treba obratiti pažnju na odgovarajuće doziranje potrebnih vitamina. Sadržaj vitamina u vitaminskim proizvodima prema zakonskim preporukama označava se u postocima od preporučene dnevne doze. Preporučena dnevna doza zbog sadržaja vitamina A i D ne smije se prekoračiti.

Vitamin A (retinol)

Provitamin A (beta karoten) je vitamin za zaštitu kože (kod sunčanih opeklina i sl.). Simptomi pomanjkanja mogu se pojaviti kao smetnje u probavi masti. Znakovi su težeg pomanjkanja: noćno sljepilo, povećana osjetljivost (Blenden) na svjetlost. Predoziranje vitaminom A štetno je za zdravlje. Tijekom trudnoće i kod pušača uporaba mora biti pod kontrolom liječnika, i to kod medicinskih indikacija. Provitamin A (beta karoten) upotrebljava se za tamnjenje kože jer povećava osjetljivost kože na svjetlo.

Vitamin C (askorbinska kiselina)

Vitamin C jača imunološki sustav. Pomanjkanje se može javiti pri povećanim fizičkim i psihičkim potrebama, tijekom trudnoće i dojenja te temperaturnih i infekcioznih bolesti. Vidljivi su znakovi težeg pomanjkanja: skorbut, povećana sklonost krvarenjima, sklonost infekcijama. Maksimalna pojednačna doza ne bi smjela biti veća od 200 mg. Preporučuje se uzimanje retard preparata, tj. preparata s polaganim oslobađanjem C vitamina.

Vitamin E (tokoferol)

Vitamin E podržava liječenje upalnih procesa (npr. reume). Simptomi pomanjkanja nisu vidljivi. Poznat je kao vitamin koji uništava slobodne radikale i podržava liječenje kod bolesti srca i krvotoka te reumatoidnog artritisa.

Vitamin D (kolekaciferol)

Vitamin D služi za sprječavanje osteoporoze. Nastaje djelovanjem sunčeva svjetla na kožu. Deset minuta izlaganja ultraljubičastim (UV) zrakama pokriva dnevnu potrebu. Pomanjkanje je vidljivo kod loših uvjeta života i nepovoljnih klimatskih uvjeta. Pomanjkanje tijekom rasta dovodi do rahitisa, a kod odraslih do osteoporoze. Preventivno se dojenčadi daje tijekom prve godine života. Kod osteoporoze daje se u kombinaciji s kalcijem zbog smanjena odlaganja kalcija u kostima.

Vitamini B skupine

Vitamini B grupe primjenjuju se kod nespecifičnih kožnih bolesti, neuroloških bolesti i mogućih pojava u trudnoći (npr. ispadanje kose, lomljivi nokti).

B1 (tiamin) - Pomanjkanje je vidljivo kod alkoholičara. Znakovi su: neurološke smetnje, smetnje u aktivnosti srčanog mišića, slabost mišića i gubljenje snage mišića. Kod potpunog pomanjkanja dolazi do bolesti beri-beri. Katkad B1 vitamin može biti uspješan kao zaštita od komaraca.

B2 (riboflavin) - Pomanjkanje se očituje kod kroničnih proljeva i dugotrajna korištenja antibiotika. Manjak dovodi do oštećenja rubova usana, upale jezika i ekcema kože.

B6 (piridoksin) - Povećane su potrebe u trudnoći, kod hioptireoze i dugotrajne primjene peroralnih kontraceptiva. Manjak je rijetko vidljiv, i to u obliku upale živaca i epileptiformnih grčeva. U nekim je slučajevima djelotvoran kod predmenstrualnih teškoća.

Niacin (nikotinamid, nikotinska kiselina) - Pomanjkanje se javlja kod alkoholičara, bolesnika s kroničnim proljevom ili cirozom jetre. Očituje se u obliku dermatitisa, demencije i proljeva.

Folna kiselina - Pomanjkanje je moguće kod bolesti probavnog sustava, korištenja oralnih kontraceptiva, sulfonamida, antiepileptika i alkoholizma. Manjak se očituje u smetnjama stvaranja krvi (poremećaji krvne slike), a u trudnoći dovodi do oštećenja ploda. Nadopuna prehrane folnom kiselinom preporučuje se kod žena koje žele zatrudnjeti i kod trudnica kako bi se smanjile mogućnosti rizika oštećenja ploda.

Biotin (vitamin H) - Pomanjkanje je vrlo rijetko vidljivo, i to nakon dugotrajne parenteralne prehrane. Manjak se očituje u oticanju kože i sluznica, mršavljenju, bolovima u mišićima. Dodatno uzimanje preporučuje se kod lomljivih noktiju.

Pantotenska kiselina - Pomanjkanje je vrlo rijetko vidljivo. Manjak se može očitovati kao dermatitis, depigmentacija ili malaksalost. Lokalno primijenjen pospješuje zacjeljivanje rana.

Kombinacija vitamina B kompleksa - Indicirana je kod povećane potrebe za vitaminima ili liječenja manjka vitamina iz B skupine.

Neuro vitamini (B1, B6 i B12) - Indicirani za liječenje bolesti živčanog sustava s neurološkim simptomima.

Kod sumnje na manjak vitamina:

  • liječnik treba potvrditi dijagnozu (npr. sindrom malapsorpcije, bolesti želuca i probavnog sustava, bolesti zubi, alkoholne i druge ovisnosti, anoreksija na neurotičnoj osnovi, bulimija, anemija ili korištenje laksativa)
  • treba liječiti nespecifične simptome pomanjkanja
  • treba sprječavati određene simptome.

Dodatne napomene:

  • Osnovna je preporuka uzimanje dovoljnih količina voća i povrća s prirodnim vitaminima.
  • Preporučljivo je kupovati samo svježe namirnice i izbjegavati njihovo dugotrajnije odlaganje, zagrijavanje i podgrijavanje.
  • Vitamini topivi u mastima (A, D, E, K) u organizam se unose samo u prisutnosti ulja ili masti u prehrambenim namirnicama.
  • Sintetički vitamini dobra su potpora prirodnima.

Nema komentara:

Objavi komentar