Pretraži ovaj blog

srijeda, 2. prosinca 2009.

I predškolska djeca u depresiji

Iako je sve više podataka upućivalo na to da među predškolskom djecom postoji klinička depresija, i dalje je postojala skepsa je li taj podatak klinički relevantan i povećava li kasniji rizik od psihijatrijskih bolesti.

I dok je postojanje depresije u djetinjstvu bilo dobro utvrđeno, ranija istraživanja usmjerila su se prije svega šestogodišnjake i stariju djecu. U novom istraživanju Joan L. Luby i kolege s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu proučili su 306 predškolaca od tri do šest godina.

Od njih 75, gotovo jedna četvrtina ispunila je kriterije za tešku depresivnu epizodu, 79 ih je imalo anksiozni poremećaj, ali ne i depresiju, dok ih 146 nije imalo nikakav psihijatrijski poremećaj. Na početku istraživanja provedena je opsežna laboratorijska procjena u trajanju od tri do četiri sata. Dok su djeca testirana kako bi se utvrdio emocionalni, kognitivni i društveni razvoj, roditelje i skrbnike ispitivalo se o dječjim psihijatrijskim simptomima i razvojnim vještinama. Slična razvojna ispitivanja provedena su i nakon 12 i 24 mjeseca.

Uzimajući u obzir demografske varijable i čimbenike rizika, predškolska djeca koja su imala depresiju na početku istraživanja imala su četiri puta veći rizik da trpe od depresije i nakon jedne i dvije godine. "Ti rezultati naglašavaju kliničku i javnozdravstvenu važnost identificiranja depresije već u predškolskoj dobi", zaključili su autori. Pravodobna intervencija u predškolskom razdoblju pokazala se djelotvornom i kod drugih dječjih poremećaja, napomenuli su. "Što ranija intervencija tijekom predškolskog razdoblja trebala bi biti važan predmet istraživanja u potrazi za djelotvornijim liječenjem teškoga depresivnog poremećaja u djece."

1 komentar: